Hostmanship

header-image

Hostmanship = de kunst mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn.


Hostmanship is een samenvoeging van de Engelse termen hospitality en craftmanship en biedt een krachtige filosofie en methodiek voor het ontwikkelen van mensgerichte dienstverlening. Het is ontdekt door Jan Gunnarson die er achter kwam dat wanneer mensen elkaar ontmoeten dit een blijvende indruk op ons achter laat, juist als iets wordt ervaren zoals we dat niet hadden verwacht.

De kerngedachte van Hostmanship is jezelf, elkaar en anderen welkom heten. Dat kunnen collega’s en partners zijn, maar ook klanten, patiënten, burgers en cliënten. Zo ontstaat inzicht in hoe de ander behandeld wil worden en een cultuur waarin de mens echt centraal komt te staan.

Hostmanship bestaat uit 6 principes:

  1. Dienen – De intrinsieke wil om bij te dragen aan de ontwikkeling en het succes van de ander.
  2. Het geheel zien – Jezelf zien door de ogen van de ander. Begrijpen dat je deel uitmaakt van de totaalbeleving van diegene en vanuit een oprechte houding daarnaar handelen.
  3. Verantwoordelijkheid nemen – De wil en het vermogen om in te spelen op de behoeften van de ander en te reageren op problemen die hij tegenkomt, ongeacht wie het is, wat het probleem is of hoe het is ontstaan.
  4. Compassie – jezelf tonen als mens en iedereen tegemoet te treden als medemens. Jezelf kunnen en willen verplaatsen in de ander en zonder oordeel te handelen in zijn belang.
  5. Dialoog – Een dialoog voeren is eerst begrijpen, en dan begrepen worden. Je open stellen voor de ander en proberen de context te begrijpen. Een dialoog begint dus met luisteren, niet met antwoord geven.
  6. Kennis – Naast vakbekwaamheid is kennis in Hostmanship ook de wil om voortdurend nieuwe dingen te leren die ons leven verrijken door je open te stellen voor mensen die je ontmoet, onafhankelijk van hun afkomst of achtergrond, en het vermogen je kennis te gebruiken in de context van de behoeften van de ander

Hostmanship zorgt ervoor dat iemand graag zaken met jou wil doen, niet om je product maar om wie jij bent. Hostmanship zorgt voor betrokken medewerkers met bezieling. Kortom, dat waarmee jij je richting je cliënt/burger/patiënt/klant onderscheidt van de rest. De Hostmanship filosofie geeft antwoord op vragen als:

Hostmanship wordt in Nederland uitgedragen door de Hostmanship Group Nederland. Als Hostmanship Specialist ben ik hierbij aangesloten en erkend om de Hostmanship filosofie uit te dragen, om zo anderen te mogen inspireren voor meer bewustwording en inzicht.

Hostmanship marnix smulders

DELEN VIA:

Pon Porsche Dealers

Porsche staat voor design en perfectie. Met Hostmanship helpen wij de Pon Porsche dealers hier in met elkaar het verschil te maken richting de klanten en elkaar als team.

Gemeente Bodegraven Reeuwijk

De gemeente Bodegraven Reeuwijk heeft haar organisatie gekanteld. Ambtenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de aansturing en het resultaat. Met Hostmanship hebben wij Certified Hosts opgeleid die intern collega’s bij kunnen ondersteunen in het beter contact maken met de inwoners.

KARWEI

Ontwikkeling van een leiderschapsprogramma voor alle Karwei bouwmarkten met als doel de bouwmarkten het verschil te laten maken in de veranderde doe-het-zelf-markt.

Landal GreenParks

Landal GreenParks breidt uit in het Verenigd Koninkrijk. Een aantal parken van zusterorganisatie Hoseasons gaat verder als Landalpark. Naast de introductie van het merk Landal is Hostmanship hier een belangrijk onderdeel van.

KNVB

Inspiratie lezing mogen verzorgen over de kracht van Hostmanship bij voetbalclubs in het betaald voetbal bij de KNVB Kenniscongres 2017 in Zeist

Eneco

De afdeling klachtenafhandeling binnen Eneco mogen begeleiden om de kwaliteit van de dienstverlening met behulp van Hostmanship te verbeteren met meer betrokken medewerkers. Hiermee hebben zij Het Gouden Oor gewonnen de prijs voor de organisatie die het beste naar haar klanten luistert.

AH

AH op Urk en Swifterbant is een franchise organisatie van Albert Heijn die graag haar voorsprong in de markt wil behouden. Met Hostmanship is de kwaliteit van de teamleiders ontwikkeld en weten zij hoe zij nog meer het verschil kunnen maken richting de klanten.

Ministerie van Veiligheid en Justitie – DJI

Begeleiding van managers en medewerkers tijdens een reorganisatie, met als doel als medewerker meer grip te krijgen op de directe werkomgeving, de omgang met onzekerheid en het creëren van kansen. En voor managers hoe hier op gestuurd kan worden.

Young Capital

Als onderdeel van een workshop carrousel krijgen Young Financials een inspiratiesessie Hostmanship in combinatie met een MBTI feedback groepsgesprek.

Woonburg

Woonburg is een kleine woningcorporatie op het Zeeuwse eiland Walcheren. Met het Hostmanship programma is er een vitalere en meer welkome organisatie gekomen. Hierdoor is de fusie met Zeeuwland met meer vertrouwen en rust uitgevoerd.