header-image

Retailondernemers met een goed verhaal


Veel retailondernemers worstelen momenteel om te overleven. Maar retailondernemers met een goed verhaal hebben daar minder last van en overleven de crisis. Hoe kan dat? Naast ‘de crisis’ als containerbegrip voor al onze problemen komt dit ook omdat klanten prijsbewuster worden en dus sneller via webshops kopen. Dit soort ontwikkeling gaan in golfbewegingen, dat wil zeggen van niets naar heel veel. Als voorbeeld het gebruik van Facebook, dit is een aantal jaren enorm in opmars geweest (wereldwijd groeit het nog steeds). Maar nu zie je al de tegen reactie: jongeren verlaten Facebook (-/- 25%), omdat er steeds meer ouderen op zitten (+80%). En ook het gebruik verandert: Van het delen van iedere poep en scheet in het begin naar de “Goed Nieuws Show” van nu en de zoektocht naar meer privacy. Er zijn dus steeds meer ontwikkelingen waar je als ondernemer steeds sneller op in moet spelen. Maar, hoe doe je dat?

Webshops

Zo is dat ook met de ontwikkeling webshops gegaan, dat was de oplossing en er werd vervolgens alleen nog maar online gekocht. Zalando, Bol.com en Wehkamp zijn hier mooie voorbeelden van. Veel retailondernemers zijn naast hun winkel ook een online shop begonnen. Alleen door problemen met pakketdiensten en ervaringen met de minder betrouwbare online shops begint de groei hiervan ook af te nemen. Daarnaast ‘eventjes een webshopje bouwen’ is kansloos geworden, want de online concurrentie is enorm. Retailers met een winkelpand en een webshop hebben eigenlijk 2 bedrijven gecreĆ«erd, die allebei een eigen invulling van de marketingmix, marktsegmentatie en marktpositionering vragen.

Misie en visie – Waarom jij?

Je ziet dan ook dat de succesvolle retailers met een webshop terug gegaan zijn naar de basis, namelijk hun missie en visie. Deze hebben ze veelal scherper gemaakt en er is een persoonlijke overtuiging aan toegevoegd. Iets waar ze in geloven. Dit merk je ook als je met zo’n persoon gaat praten, want dan zie je ze groeien! Vol passie vertellen ze dan waarom zij iedere dag minimaal 10 uur werken om dit te realiseren. Elke keuze laten ze in meer of mindere mate hiertegen afwegen. Ze experimenteren ook meer en ja daardoor mislukken veel dingetjes, maar dat wat wel werkt onderscheidt ze in de markt. Deze ondernemers schakelen vaak van een lokale naar een regionale markt. Ja, ze hebben een webshop, maar alleen in de winkel kunnen klanten de echte beleving ervaren die een ondernemer te bieden heeft. Alleen hier weten ze een echte band met hun klanten.

Medewerkers hebben een belangrijke rol in dit proces, want zij moeten deze visie overdragen op de klanten. Klanten die een winkel waarderen met een 9 of een 10 refereren dan ook altijd aan de persoonlijke aandacht van de mensen die ze geholpen hebben. Als ondernemer moet je je visie en missie dus goed over kunnen dragen op je medewerkers.

Retailondernemers met een duidelijk verhaal die een goed product tegen een gangbare prijs aanbieden met: Persoonlijke aandacht in de vorm van expertise, vakmanschap, passie, creativiteit, exclusiviteit, hostmanship, specialisatie, etc. Zaken die jou uniek maken en waar klanten je voor waarderen met een 9 of een 10. Zij bevelen je aan bij vrienden en op verjaardagen. Zij zijn ook degene die het voor je opnemen als er negatieve ervaringen zijn en durven jou hier op aan te spreken zonder bij je weg te lopen. Dus, hoe zorg je er als retailondernemers voor dat jouw klanten jouw ambassadeurs worden? Het mooiste is dat je er heel klein mee kan beginnen, zonder dat het je iets hoeft te kosten.

Wat is jouw verhaal?

DELEN VIA: