header-image

Mensen echt welkom laten voelen is een Kunst


Als ‘Hostmanship Specialist’ ontdek ik graag hoe mensen en organisaties het verschil proberen te maken. Vooral als je verrast wordt door zo’n mooi moment besef je dat mensen echt welkom laten voelen een ware kunst is. Zo had ik er recent eentje in Hotel Medemblik. 

Als eerst een stukje voorgeschiedenis. Samen met de ondernemers en de gemeente Medemblik verzorgen wij een programma om Medemblik meer op de kaart te zetten onder de noemer Gastvrij Medemblik. Hoe maak je als gemeente het verschil? Of anders gezegd, als bezoekers je stad hebben bezocht wat wil je dan dat ze zeggen? Voor dit traject heb ik contact met Frank en Petra. Beiden zijn goede bekenden van mij uit mijn studietijd aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Gedurende het traject kom ik een aantal malen per maand naar Medemblik, voor overleg, workshops en bezoeken.

Zo gebeurde het dat ik dus laatst bij Frank en Petra in de serre zat toen ik in eens hoorde: “Zo, daar zijn we weer!!!” Ik keek op en zag vanuit de drie ingangen die het hotel rijk is een invasie van allemaal oude dames en heren die binnen kwamen lopen. Nou ja, lopen… schuifelen al dan niet ondersteunt door een rollator of een begeleider. Vol verbazing keek ik aandoenlijk naar deze zilvergrijze polonaise. Want, wat bleek deze mensen komen regelmatig eten in Hotel Medemblik. De commercie slaat toe in de ouderen zorg zult u denken, nou nee. Wat is het geval? In verband met een verbouwing was het een aantal maanden niet mogelijk dat deze mensen gebruik konden maken van de maaltijdvoorziening (soort Tafeltje Dekje).

“Ik ga iedere dag uit eten in Hotel Medemblik!”

Toen zeiden Petra en Frank: “Nou dan regelen wij het wel!” En met een passend voorstel voor een sobere maaltijd krijgen deze mensen dus weer dagelijks te eten. Wat maakt dit nou zo bijzonder? Wel, als je ziet hoezeer die mensen er van genieten, dan smelt je. Je ziet het bij het binnenkomen. Aan tafel, maar ook als ze weer terug zijn. Een van de dames zei: “Ik ga iedere dag uit eten in Hotel Medemblik.” Zo blijkt maar weer, een maaltijd serveren kan iedereen. Maar, mensen laten stralen en echt welkom laten voelen is een Kunst. Een kunst die Petra en Frank met hun team tot in de perfectie beheersen.

Team Hotel Medemblik Hostmanship kunst

Petra en Frank met het team van Hotel Medemblik / Het Wapen van Medemblik

DELEN VIA: