header-image

High Tech Human Touch bij gemeenten


Op 12 en 13 april stonden wij met Hostmanship op het NVVB congres in Noordwijk. Samen met Qmatic verzorgden wij de workshop ‘High Tech Human Touch’. Een workshop dat inging op de rol van de mens in de steeds verder gaande digitalisering van gemeenten. Over de kansen en de mogelijkheden van het gemeentehuis als ‘procedureloket’ naar ‘ontmoetingshuis’.

NVVB

De NVVB (Nederlandse Verenigingen voor Burgerzaken) behartigt al de belangen van haar (gemeentelijke) leden op het gebied van persoonsinformatiemanagement, identiteitsmanagement, verkiezingen en dienstverlening & innovatie. Samen met Qmatic verzorgden wij een workshop High Tech Human Touch.

High Tech Human Touch

De steeds verder gaande digitale ontwikkelingen zorgen er voor dat we meer zaken zelf kunnen regelen. Zoals het aanvragen en wijzigen van vergunningen, documenten en aangiftes. En dat is oké: geld betalen we ook steeds meer via pin en mobiel. Je moet er niet aan denken om dat (net als vroeger) tussen 9 en 4 aan het loket van een bank te moeten halen. Qmatic had als digitale partner ‘Pepper’ op de stand staan. Pepper is een robotje dat je herkent en waar je mee kan praten. Bijvoorbeeld voor het ontvangst op het gemeentehuis (in plaats van een bonnetje in de wachtrij). Erg leuk en ook wel schattig! Zouden we straks enkel nog geholpen worden door allemaal Peppertjes? Wie weet, als je mijn schoonmoeder 15 jaar geleden had gezegd dat ze in 2017 via een smartphone met haar kleinkinderen zou zitten te praten had ze je voor gek verklaard.

hostmanship nvvb digitalisering

Maar goed, ondanks alle technologische ontwikkelingen blijven we voor sommige zaken ondersteuning nodig hebben. Zoals de aanvraag van huishoudelijke hulp bij een keukentafelgesprek (WMO) of straks de aanvraag om te kunnen bouwen (Omgevingsvisie). Op die momenten, als er geen pasklare oplossing is, willen wij als mens gezien worden en niet als inwoner/burger. We willen het gevoel hebben dat je mij begrijpt en mij verder kan helpen. Maar, als je mij op dat moment als ambtenaar vertelt over aanvraagprocedures, termijnen en regelgeving… laat dan maar zitten, want dat kan Pepper ook. Nee, we willen dat je met mij als mens praat als dat nodig is. Luisteren, zorgen voor een goede sfeer, uitzonderingen kunnen maken en vertrouwen creëren. Kortom mij echt zien.

Met Hostmanship ondersteunen wij teams in gemeentelijke organisaties op het menselijke vlak het verschil te maken. Uiteraard richting de inwoner, maar zeker ook richting elkaar als collega’s. En dit alles met meer trots en plezier op de werkvloer. Vindt u dit interessant? Neem dan gerust contact op en ik kom graag langs!

DELEN VIA: