header-image

Dr. Pol is een held!


Dr Pol is mijn held! Hij is nuchter, hard werkend, heeft passie voor zijn vak, passie voor zijn dieren en passie voor de mensen! Hier leer ik iedere keer weer van, als ondernemer en niet als dierenarts uiteraard.

Held met liefde en passie

Waarom is hij voor mij zo’n held? Wel ten eerste is dat zijn liefde en passie voor dieren. Gefascineerd kijk ik iedere keer weer hoe hij vol overgave lange dagen en vele kilometers maakt om dieren te helpen. Er gaat geen aflevering voorbij of hij staat wel met zijn arm tot zijn oksel in de achterkant van een koe ’te graaien’ (zoals ik dat als leek bekijk). Om vervolgens weer ergens anders met een slang in zijn mond een paard leeg te zuigen. Voor ons leken misschien vieze dingen, iets wat je hem met overgave ziet doen. Hij gaat daarbij ver, maar het is zijn overgave en talent waardoor ik iedere keer naar hem kijk. Maar waar hij ook velen inspireert om bijvoorbeeld dierenarts te worden.

Met welke passie doen wij ons werk? Hoeveel talent laten bedrijven onbenut om het maximale uit de mensen te halen? Er is een verschil in iemand die zijn werk doet en iemand die mensen helpt. Dat is een verschil dat je voelt, als klant maar ook als collega. Voelt jij dat verschil iedere dag? Dr Pol en zijn team wel!

Dieren zijn geen mensen

Dr. Pol krijgt nog wel eens kritiek, omdat hij bepaalde technieken niet toepast. Zo heeft hij een klacht en boete gekregen omdat hij bij een spoedoperatie bij een hond geen steriele kleding droeg. Deze klacht is ingediend door ‘een iemand’ die dit op TV zag en heeft aangekaart, er zijn zelf petities om hem van de zender te halen. Feit is dat hij veel dieren helpt waar andere dierenartsen ophouden. Dit blijkt uit het feit dat mensen soms wel 5 a 6 uur rijden voor zijn hulp. Dit geeft niet alleen een bevestiging van zijn vakkundigheid aan, maar ook van het vertrouwen dat mensen in hem hebben.

dr pol held

Maar Dr. Pol kan niet alle dieren redden. Hij geeft duidelijk aan waar het op houdt en of dat bijvoorbeeld dure behandelingen nog zin hebben. Linksom of rechtsom hij laat de verantwoordelijkheid waar deze moet liggen: hij laat de klant kiezen. Klanten zie je instemmen omdat hij de arts is, maar ook omdat hij als mens benaderbaar is.

Hoe werkt dit in het bedrijfsleven? Stoppen bedrijven met helpen in het belang van de klant, zelfs als de klant zegt: “Ga maar door!” Weiger je wel eens een opdracht, omdat je weet dat het niet gaat werken? Of kies je toch voor de ‘verleiding van de te verzenden factuur’? Jan Pol kiest altijd voor de beste (en betaalbare) oplossing voor het dier. Het is de passie die je terugziet bij zijn team en zijn eigen familie. Passie is namelijk besmettelijk, met als bijwerking dat je er enthousiast van wordt.

Mensen en hun dieren

Dr. Pol behandelt de dieren, maar geneest ze via hun baasjes. Dr. Pol wil de dierengeneeskunde betaalbaar houden. Dit doet hij door bijvoorbeeld boeren veel zelf te laten doen. Hier bereikt hij mee dat de boeren meer geneeskundige kennis krijgen van hun dieren en dus meer zelf kunnen doen. Daardoor kan hij meer dieren helpen omdat hij niet voor ieder incident hoeft te komen. De band met zijn klanten wordt steviger. En, niet geheel onbelangrijk, het blijft betaalbaar.

Als 80% van je omzet komt uit bestaande klanten. Hoe belangrijk is een goede klant relatie dan? “Hallo, wat een open deur!” hoor ik je zeggen. Inderdaad, maar print de omzet van dit jaar maar uit, leg dit langs je opdrachtgevers en wat betekent dit voor volgend jaar? Komt 80% van je huidige omzet volgend jaar weer terug zonder nieuwe klanten aan te trekken? Eerlijk, ik heb het gedaan en kwam een heel eind, maar niet tot 80%. 

DELEN VIA: